Brannforebyggende tiltak

Det er påbudt med røykvarsler og brannslukningsapparat i alle boliger. Godkjent slukkeutstyr er enten fastmontert brannslange eller brannslukningsapparat.

Røykvarsler:
Den skal festes høyt i rommet, helst i taket. Det er viktig å ha røykvarsler både i stue og like ved kjøkken, som du hører når du sover. Er boligen stor, bør du kjøpe røykvarslere som kan kobles sammen. Det betyr at alle piper samtidig. Begynner det å brenne kan et rom være overtent i løpet av få minutter. Ved ulmebrann og tørrkokinger virker optisk røykvarsler raskest.

Testing:
Du kan teste røykvarsleren med røyk eller testknappen. Røykvarsleren bør du sjekke minst to ganger i året, for eksempel når du kommer fra ferie og ved juletider. Lag gjerne ditt eget brannsjekkskjema.

Brannårsaker:
Mange elektriske apparater kan begynne å brenne. Bruk minst mulig strøm når du sover eller ikke er tilstede. Dette gjelder elektriske apparater som oppvaskmaskin, vaskemaskin og lignende. Husk å trekke ut støpselet til kaffetrakteren, og bruk av- knappen på TVn. Tørrkoker du en kjele, kan det bli brann og redusert utbetaling fra forsikringsselskapet.

Levende lys og lamper:
De fleste synes det er hyggelig med stearinlys, men det viser seg at bruk av levende lys ofte er årsak til branner. Husk å ha lysestaker som ikke kan brenne, og unngå lysmansjetter. Glemmer du et lys og det blir brann, kan du få redusert utbetaling fra forsikringsselskapet. Har du en svidd lampeskjerm eller et brunt merke i taket, betyr det at lyspæra er for sterk. Bytt til svakere pære og bytt lampeskjerm. Pass på at du ikke dekker til panelovner eller vifteovner med gardiner eller klær som skal tørkes. Vifteovner skal bare brukes når noen er hjemme.

Røyking:
Svært ofte blir det brann på grunn av røyking. Røyk aldri på senga eller når du ligger på sofaen. Bruk store askebeger, gjerne med vann i, hvis du har gjester samlet til fest. Tøm aldri asken i søpla før det har gått 24 timer.

logoer_3