Smarthus

Med smarthus styrer du husets elektriske funksjoner med en fingertupp og reduserer samtidig strømforbruket.

Et smarthus er kort fortalt en bolig der det er installert tekniske systemer som kan styre husets elektriske funksjoner.

Disse systemene kan styres med fjernkontroll, et kontrollpanel eller med brytere på veggen. I de fleste tilfeller er det også mulig å styre systemene via mobiltelefonen eller via internett. Det finnes både trådløse systemer og systemer der signalene går gjennom kabler i veggen.

Smart investering
Smarthus kan instaleres både ved rehabilitering av eksisterende bolig og ved bygging av nytt. Dette er med på å gjøre Smarthus aktuelt for nær sagt alle typer bygg. Smarthus er en invesering i sparing, og den største besparelsen i strømforbruket får du ved styring av lys og varme.

Det er vanskelig å si et bestemt beløp siden to hus eller leiligheter aldri er helt like, men det sier seg selv at her er det penger å spare. Med et trykk på kontrolknappen kan du senke temperaturen mens du sover. Tidspumktet for når lys og varme skal slåes på igjen, kan du selv programere.
Hva kan du så egentlig styre?

Energi
Avanserte systemer gjør det mulig å dele inn huset i klimasoner med forskjellig temperatur. Et tastetrykk er nok til å senke temperaturen om natten eller når du er bortreist.

Inneklima
Dette kan gjelde alt fra automatisk nedsenking av markiser ved sterk sol og ta de opp igjen ved sterk vind til styring av ventillasjon i huset.

Strøm
En funksjon kan for eksempel være at strømmen i stikkontakt til komfyr, strykehjern eller annet automatisk stenges av når ytterdøren låses, eller at du gir systemet beskjed om at du er ute. Du kan også styre alt lys i huset fra ett kontrollpanel.

Sikkerhet
Det er mulig å installere et nærmest ubegrenset antall alarmer, inkludert brann-, vann- og fuktalarm. Går en av disse kan du få beskjed på din mobiltelefon, eller ha en direkte kobling til en alarmsentral. Med overvåkningskameraer i huset kan du med noen systemer også skjekke på nettet og se om det eventuelt er falsk alarm. De fleste systemer gjør det også mulig å stille inn en bortefunksjon der lys, TV og annet utstyr slåes av og på til ulike tider, slik at huset virker bebodd.

Kommunikasjon og underholdning
Det samme systemet som styrer strøm, klima og varme, kan også brukes til å styre underholdningssystemene i huset. DVD- spilleren kan foreksempel kobles til systemet og sørge for at lys dimmes når en film settes på. Det er også praktisk mulig å få alt fra TV til internett, telefon og bilde av den som ringer på døra på en flatskjerm i stua.

logoer_3